فهرست مطالب

مدیریت نوآوری - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1401)

مجله مدیریت نوآوری
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیر طیاری، جواد پورکریمی*، کاووس حیدری صفحات 1-30

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی پیشران ها و موانع موفقیت پروژه های تحقیق و توسعه سازمان های پژوهش و فناوری (موردمطالعه: جهاد دانشگاهی) می باشد که برای دستیابی به هدف مذکور، از رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی از نوع توصیفی استفاده گردیده است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران پروژه جهاد دانشگاهی می باشد که به روش هدفمند، تعداد 29 نفر از 6 حوزه علوم پایه، علوم انسانی، فنی و مهندسی، پزشکی، دامپزشکی و کشاورزی برای مشارکت در پژوهش انتخاب شدند. همچنین اطلاعات در قلمرو زمانی 1399-1398 و با استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته تا زمان دستیابی به اشباع نظری جمع آوری گردید. درنهایت نیز، داده ها مبتنی بر راهبرد هفت مرحله ای کلایزی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. بر اساس یافته های پژوهش در بخش پیشران ها، 190 مفهوم مجزا و 27 ملاک فرعی در قالب 6 عامل اصلی شامل دانش فنی و تجربه عملی مدیریت پروژه، مهارت های حرفه ای مدیر پروژه، ویژگی های اخلاقی و رفتاری مدیر پروژه، توانایی های فکری مدیر پروژه، ساختار و فرآیندهای سازمانی و فرهنگ و نگرش های سازمانی شناسایی شدند. همچنین در بخش موانع، 120 مفهوم مجزا و 21 ملاک فرعی در قالب 6 عامل اصلی دانش ناکافی مدیر پروژه، ناکارآمدی مهارتی مدیر پروژه، طرح و ساختار ناکافی سازمان، ضعف کنش های نظام مند سازمان، محدودیت منابع سازمان و چالش های فراسازمانی شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: موفقیت پروژه، عدم موفقیت پروژه، پیشران های موفقیت پروژه، موانع موفقیت پروژه، پروژه های تحقیق و توسعه، جهاد دانشگاهی، سازمان های پژوهش و فناوری
  • جواد رادسعید، احمد ودادی*، جلال حقیقت منفرد صفحات 31-62
    امروزه نوآوری دیجیتال، صنعت بانکداری را همچون صنایع دیگر تحت تاثیر قرار داده و از دلایل اصلی در تغییرات اکوسیستم صنعت بانکی است. با توجه به ضرورت و اهمیت به کارگیری نوآوری دیجیتال باز در سازمان های امروزی، هدف از این پژوهش شناسایی عوامل بروز (پیشران ها) و مهار (پسران های) نوآوری دیجیتال باز در صنعت بانکداری کشور است.این پژوهش از حیث هدف، کاربردی از نوع پژوهش های کیفی و اکتشافی است که با تکیه بر رویکرد تحلیل مضمون انجام شده است. ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختارمند با خبرگان صنعت بانکداری کشور به تعداد 15 نفر با روش نمونه گیری گلوله برفی و هدفمند انجام شده است. یافته های پژوهش نشان داد رقابت پذیری بانکی، تغییرات فناورانه، فشارهای بازار، امنیت سایبری، زیرساخت های فناوری اطلاعات، منابع، شبکه ارتباطی گسترده، وابستگی کسب وکارها به نظام پرداخت، نوآوری بانکی، مدیریت دانش، بانکداری الکترونیک، سازمان باز، سودآوری و مزیت رقابتی پایدار به عنوان 14 پیشران نوآوری دیجیتال باز و فشارهای حاکمیتی، لختی سازمانی، ضعف زیرساخت های فناوری اطلاعات، فرهنگ سازمانی، سازمان بسته و عوامل بیرونی به عنوان 6 پسران نوآوری دیجیتال باز در صنعت بانکداری ایران می باشند. بنابراین با ایجاد زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات که بستر بروز و ظهور نوآوری دیجیتال به عنوان پیشران هستند و با ایجاد یک سازمان باز و ترویج فرهنگ نوآوری و فناوری امکان جذب ایده ها و نقطه نظرات جدید از تمامی کانال های ممکن فراهم می گردد.
    کلیدواژگان: نوآوری دیجیتال باز، تحلیل مضمون، صنعت بانکداری، پیشران های نوآوری دیجیتال باز، پسران های نوآوری دیجیتال باز
  • حبیب زارع احمدآبادی*، علی کریمی زارچی، سید حبیب الله میرغفوری، سید حیدر میرفخرالدینی صفحات 63-89

    بحث نوآوری باز، طی دهه های گذشته به طور وسیعی در ادبیات مدیریت نوآوری موردبحث بوده که این امر موجب شناسایی هرچه بیشتر مزیت های آن، ازجمله سرعت بخشیدن به نوآوری های داخلی شرکت ها و گسترش بازار برای بهره گیری های خارجی از نوآوری در شرکت های کوچک و متوسط می باشد. در این پژوهش، باهدف دستیابی به یک ساختار و مدل مناسب برای صنعت طلای استان یزد به عنوان یکی از اصلی ترین قطب های تولید مصنوعات طلا و جواهر در کشور، در ابتدا با مرور نظام مند ادبیات پژوهش، 54 مقاله مرتبط انتخاب گردید. با بررسی محتوای مقالات، متغیرهای موردنظر و روابط بین آن ها شناسایی شده و در قالب یک چارچوب مفهومی ترسیم گردید. در ادامه برای تطبیق چارچوب شناسایی شده با واقعیت، مصاحبه با خبرگان و راستی آزمایی صورت پذیرفته و چندین متغیر جدید مانند میزان تغییرپذیری مدیران و فرهنگ انحصارطلبی دانش و شایستگی به چارچوب جدید اضافه گردید و با شناسایی نهایی 32 مقوله، پرسشنامه مربوطه تدوین و در بین ذینفعان توزیع گردید. درنهایت با استخراج نتایج و بهره گیری از تکنیک ترسیم نقشه نگاشت فازی و نرم افزارهای FCMapper و Pajek اقدام به طراحی مدل ارتباط دهنده بین عوامل نموده و با تحلیل نتایج مربوطه سناریوهای تاثیرگذار در پژوهش شناسایی گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که در صورت تمرکز بر سه فاکتور اعتمادسازی در همکاری و مشارکت، تقویت رژیم صیانت پذیری و هم چنین تمرکز بر روی فاکتور توانمندسازی مدیران، می توان شاهد بهبود فرآیند نوآوری باز و تاثیر مثبت بر عملکردهای شرکت و عملکردهای نوآورانه در صنعت طلای یزد بود.

    کلیدواژگان: نوآوری بازی، عملکرد، بنگاه های کوچک و متوسط، نقشه شناختی فازی، صنعت طلا
  • قاسم رمضانپور نرگسی، نگین فلاح حقیقی*، زینب شریفی صفحات 91-117

    شرکت های دانش بنیان نقشی مهم در رشد اقتصادی ایفا می کنند. بااین وجود، به علت ریسک های ذاتی، موفقیت آن ها چالش برانگیز است. ازاین رو هدف پژوهش حاضر واکاوی عوامل موثر بر موفقیت شرکت های دانش بنیان بوده است. مراکز رشد سازمان پژوهش های علمی صنعتی ایران و پارک علم و فناوری استان گیلان به عنوان جامعه موردمطالعه انتخاب شدند. روش تحقیق، یک رویکرد ترکیبی بوده و جمع آوری داده ها با ابزارهای مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه انجام شد. در تحلیل داده ها در بخش کیفی و کمی به ترتیب از نرم افزارهای MAXQDA10  و SPSS25 استفاده شد. بر اساس نتایج بخش کیفی، 2 عامل داخلی و خارجی شناسایی شدند. عوامل داخلی دربردارنده سه سطح فردی، خرد، کلان و عوامل خارجی نیز در دو سطح مرکز رشد، ملی و فراملی شناسایی شدند. در بخش کمی، نتایج آزمون فریدمن نشان داد که به ترتیب عوامل سیاست های اقتصادی کشور، بهبود شرایط بین المللی، بازاریابی و تحقیقات بازاریابی در رتبه های نخست (بیشترین اهمیت) و عوامل ایجاد درآمد جانبی، حمایت خانوادگی، پیوستن به شرکت های بزرگ در رتبه های آخر (کمترین اهمیت) قرار داشتند؛ بنابراین، توجه سیاست گذاران به عوامل سیاست های اقتصادی کشور و بهبود شرایط بین المللی، توجه شرکت‎ های دانش بنیان به عامل بازاریابی و تحقیقات بازاریابی و حمایت مراکز رشد و پارک های علم و فناوری در این زمینه می تواند راهگشای شرکت های دانش بنیان برای دستیابی به موفقیت باشد.

    کلیدواژگان: رویکرد ترکیبی، موفقیت شرکت، شرکت دانش بنیان، مراکز رشد
  • سید حامد مزارعی*، رضا اسدی فرد، آرمان خالدی، مهدی پاکزاد بناب صفحات 119-145

    بر اساس مطالعات متعدد یکی از عواملی که می تواند منجر به پایداری یک شبکه همکاری و تکامل آن در طی زمان شود، تقویت روابط در بین اعضاء شبکه است. بررسی شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو به عنوان یک شبکه باسابقه همکاری در حوزه علم و فناوری ایران در طی سال های 1394 و 1398 با استفاده از تحلیل شبکه اجتماعی نشان دهنده افزایش پایداری این شبکه از منظر روابط در بین اعضاء شبکه است. لذا این پژوهش به دنبال شناسایی عوامل مهم موثر بر پایداری شبکه های همکاری است. برای دستیابی به این هدف وضعیت شبکه در سال های منتهی به 1394 و 1398 با استفاده از تحلیل شبکه اجتماعی در هفت سرفصل همکاری با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج نشان دهنده تقویت روابط در بین اعضای شبکه در طی سال های موردبررسی است. برای شناسایی دلایل این بهبود، عوامل موثر بر تقویت روابط در بین اعضای شبکه با نگاه سرمایه اجتماعی شناسایی و با استفاده از روش تاپسیس اولویت بندی شدند. نتایج نشان می دهد عوامل برنامه ها و سیاست های مدیریت شبکه، تکامل شبکه، تجربه روابط پیشین با دیگر اعضای شبکه، برنامه ها و سیاست های مراکز عضو شبکه و مدت زمان عضویت یک عضو در شبکه به ترتیب بالاترین اولویت را در تقویت روابط در بین اعضاء شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو داشته اند.

    کلیدواژگان: شبکه های همکاری، پایداری شبکه، تحلیل شبکه اجتماعی، سرمایه اجتماعی، شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو
  • ساجده مختاری حسن آباد، سعید شوال پور*، مهرداد حسینی شکیب صفحات 147-184

    کسب وکارهای نوپای فناوری اطلاعات از الزامات گذار به اقتصاد دیجیتال و رشد اقتصادی کشور هستند. این شرکت ها به علت عدم قطعیت ها و خطرات مسیر توسعه، نرخ شکست بالایی دارند. فقدان سوابق مالی و عملیاتی، تصمیم گیری حامیان را مشکل نموده و آن ها را بی میل می گرداند. با توجه به نرخ بالای تحولات و شرایط متمایز صنعت و ضرورت وجود مدل یا چارچوبی برای تبیین علل شکست، هدف پژوهش حاضر، ارایه چارچوبی مبتنی بر عوامل اثرگذار بر شکست در جهت کمک به تصمیم گیری و اقدام مطلوب بنیان گذاران و حامیان است. این مطالعه با رویکرد آمیخته کیفی-کمی پس از احصاء مجموعه نسبتا جامعی شامل96 عامل شکست از پیشینه پژوهش، نظرخواهی از 17 خبره پانل دلفی، طبقه بندی 81 عامل مورد تایید خبرگان به دوازده مولفه و سه بعد و تایید 79 شاخص با کاربرد روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پی ال اس انجام شد. نتایج پژوهش، معناداری و تاثیرگذاری مدل کسب وکار، عوامل سازمانی و زیست بوم استارتاپی فناوری اطلاعات بر شکست را نشان می دهند. از بعد داخلی، ویژگی های شخصیتی و توانمندی های بنیان گذاران و از جنبه مدل کسب وکار، لزوم توجه به منابع و مدل های درآمدی توصیه می گردد. از دیدگاه محیطی بر اهمیت تدوین برنامه ای واحد و منسجم جهت توسعه ابعاد گوناگون و تعاملات اجزای زیست بوم به منظور هماهنگی نهادهای مختلف و بهبود فضای کسب وکار در کشور تاکید می شود.

    کلیدواژگان: شکست، کسب وکارهای نوپای فناوری اطلاعات، مدل کسب وکار، توانمندی ها، منابع، زیست بوم استارتاپی فناوری اطلاعات
|
  • Amir Tayari, Javad Pourkarimi *, Kavous Heydari Pages 1-30

    The purpose of this study is to identify drivers and obstacles to the success of R&D projects of RTO (Case study: acecr). In order that achieve this goal, a qualitative approach and a descriptive phenomenological method have been used. The statistical population of the research is the acecr project managers, from which 29 people in 6 different scientific fields of basic sciences, humanities, technical and engineering, medicine, veterinary and agriculture. Data were also collected in the period of 2019-2020 using semi-structured interview tools until the achievement of theoretical saturation. The data were analyzed based on seven-step Colaizzi strategy. According to the research findings in the drivers section,190 separate concepts and 27 sub-criteria in the form of 6 main factors including technical knowledge and practical experience of project management, project manager's professional skills, project manager's ethical and behavioral characteristics, intellectual abilities Project manager, organizational structure and processes, and organizational culture and attitudes were identified. Also in the obstacles section, 120 separate concepts and 21 sub-criteria in the form of 6 main factors including insufficient knowledge of the project manager, skills inefficiency of the project manager, insufficient design and structure of the organization, Weakness of systematic actions of the organization, limited organizational resources and extra-organizational challenges were identified.

    Keywords: project success, Project failure, Project success drivers, Obstacles to project success, R&, D projects, RTO, ACECR
  • Javad Radsaeed, Ahmad Vedadi *, Jalal Haghighat Monfared Pages 31-62
    Considering the necessity and importance of using open digital innovation in today's organizations, the purpose of this study is to identify the factors (drivers) and inhibition (obstacles) of open digital innovation in the banking industry. The drivers and obstacles of open digital innovation were then categorized based on the highest frequency of repetition. Finally, they have designed and presented the model of open digital innovation and the drivers and obstacles of the country's banking industry using the content analysis method. This study was an applied study that was performed qualitatively and analyzed by content analysis.The statistical population consisted of 15 experts in the banking industry who were selected by snowball sampling method and using the semi-structured in-depth interview technique, the final model was concluded. Findings showed banking competitiveness, technological changes, market pressures, cyber security, information technology infrastructure, resources, extensive communication network, business dependence on payment system, banking innovation, open digital innovation, knowledge management, e-banking, open organization, profitability And sustainable competitive advantage as 15 drivers of open digital innovation and governance pressures, organizational inertia, weak IT infrastructure, organizational culture, closed organization and external factors as 6 obstacles of open digital innovation in open digital innovation in the Iranian banking industry.The statistical population consisted of 15 experts in the banking industry who were selected by snowball sampling method and using the semi-structured in-depth interview technique, the final model was concluded. Findings showed banking competitiveness, technological changes, market pressures, cyber security, information technology infrastructure, resources, extensive communication network, business dependence on payment system, banking innovation, open digital innovation, knowledge management, e-banking, open organization, profitability And sustainable competitive advantage as 15 drivers of open digital innovation and governance pressures, organizational inertia, weak IT infrastructure, organizational culture, closed organization and external factors as 6 obstacles of open digital innovation in open digital innovation in the Iranian banking industry.
    Keywords: Open Digital Innovation, content analysis, banking industry, Open Digital Innovation Drivers, Open Digital Innovation obstacles
  • Habib Zare Ahmadabadi *, Ali Karimi Zarchi, Seyed Habibollah Mirghafoori, Seyed Haidar Mirfakhradini Pages 63-89

    The issue of open innovation has been widely discussed in the innovation management literature in recent decades, which leads to their increasing recognition, including accelerating the internal innovations of companies and expanding the market to take advantage of external innovations in small and medium enterprises. For this purpose, at first, a systematic review of the literature was done in order to achieve a properly enough research background and then a sample of 54 articles was chosen and examined by using Systematic review approach. After the identification of the related variables, the relations between them were examined and drawn as a conceptual framework based on the research background. Then, in order to adapt the identified framework to reality, interviews with experts were done and after verification, several new variables, such as the degree of variability of managers, the culture of monopoly of knowledge, and competence; were added to the new framework and with the final identification of 32 categories, the relevant questionnaire was developed and distributed among stakeholders. Finally, by extracting the results and using the fuzzy mapping technique and also two soft wares of FCMapper and Pajek, a correlation model was designed between the factors and by analyzing the relevant results, effective scenarios were identified in the research. The results of this study showed that if we focus on the three factors of trust-building in cooperation and partnership, strengthening the appropriability regime and also empowering managers, we can see the improvement of open innovation process and a consequent positive impact on the company performance as well as innovative performance in Yazd gold industry.

    Keywords: Open Innovation, performance, Small, Medium-Sized Enterprises, Fuzzy cognitive map, Gold Industry
  • Ghasem Ramezanpour Nargesi, Negin Fallah Haghighi *, Zeinab Sharifi Pages 91-117

    Knowledge-based companies play an important role in economic growth. However, due to inherent risks, their success is challenging. Therefore, this study aimed at investigating the factors affecting the success of knowledge-based companies. The incubators of Iranian Research Organization for Science and Technology and the Science and Technology Park of Guilan Province were selected as the case of study. The research method was a mixed approach and data were collected through instruments including semi-structured interview and questionnaire. Data analysis in qualitative and quantitative phases was performed using MAXQDA10 and SPSS25 software, respectively. According to the results of the qualitative phase, two factors including internal and external were identified. Internal factors including three levels of "individual", "micro", "macro" and external factors were identified in two levels of "incubator", "national and transnational". In the quantitative phase, the results of Friedman test showed that the factors of "The country's economic policies"; "Improving the international situation"; "Marketing and marketing research" were in the first ranks (most important) and "Generating extra revenue"; "Family support", "Joining large companies" were in the last (least important) ranks. Therefore, considering "The country's economic policies" and "Improving the international situation" by policymakers, paying attention to "Marketing and marketing research" by knowledge-based companies and supporting by incubators and Science and Technology Parks can be the keys for knowledge-based companies to achieve success.

    Keywords: Combined Approach, company success, Knowledge-Based Company, Incubators
  • Seyyed hamed Mazarei *, Reza Asadifard, Arman Khaledi, Mahdi Pakzad Bonab Pages 119-145

    According to several studies, one of the factors that can lead to the sustainability of a collaborative network and its evolution over time is the strengthening of relationships between network members. The study of nanotechnology laboratory network as a network with a history of cooperation in the field of science and technology in Iran during 1394-1398 using social network analysis shows the increase in the sustainability of this network in terms of relationships between network members. Therefore, this study seeks to identify important factors affecting the sustainability of collaborative networks. The status of the network in the years leading to 1394 and 1398 compared using social network analysis in seven areas of cooperation to achieve this goal. The factors affecting the strengthening of relationships between network members were identified from the social capital view and prioritized using the TOPSIS method to identify the reasons for this improvement. The obtained results show that to strengthen relationships between members of nanotechnology laboratory network, factors of programs and policies of network management, network evolution, the experience of previous relationships with other network members, programs and policies of network members, and network membership duration, respectively, are in the highest priority.

    Keywords: Collaborative networks, Sustainability of network, social network analysis, Social Capital, Iran Nanotechnology Laboratory Network
  • Sajedeh Mokhtari Hasan Abad, Saeed Shavvalpoor *, Mehrdad Hoseini Shakib Pages 147-184

    Information technology startups are one of the requirements of the transition to the digital economy and economic growth of the country. These entities have a high failure rate due to uncertainties and risks in their development path. The lack of financial and operational records makes it difficult for supporters to make decisions and makes them reluctant. Considering the high rate of changes and the industry’s distinctive conditions and need for a model or framework to explain the causes of failure, this study’s purpose is to present a framework based on the factors affecting failure in order to help the founders and supporters to take appropriate decisions and actions. This study with a qualitative-quantitative mixed approach was done by gathering a relatively comprehensive set including 96 failure factors from the research literature, surveying 17 Delphi panel experts, classifying 81 failure factors approved by experts into twelve components and three dimensions and confirming 79 framework factors using Structural Equation Modeling method with Smart PLS Software. The results show the significance and impact of the business model, organizational factors, and IT startup ecosystem on failure. From the internal aspect, the personality characteristics and capabilities of the founders and from the business model aspect, it is recommended to pay attention to resources and income models. From an environmental point of view, it is emphasized on the importance of developing a single and coherent program for developing various dimensions and interactions of ecosystem components in order to coordinate various institutions and improve the business environment in the country.

    Keywords: Failure, information technology startup, Business Model, Capabilities, resources, Startup Ecosystem